De kracht van autisme

Ruim 1% van de Nederlanders heeft autisme. De kans is dus groot dat u iemand kent die het heeft, ook al heeft u dat misschien niet meteen in de gaten, want je ziet het niet altijd aan de buitenkant. Pas als je iemand beter leert kennen, valt het op. Helaas worden mensen met autisme nog vaak onderschat en ten onrechte voor dom aangezien. En dat alleen omdat ze een andere manier van informatie verwerken hebben. Aangezien ook zíj een plek in de maatschappij verdienen en vaak unieke talenten hebben die waardevol kunnen zijn voor onze samenleving, is het belangrijk dat deze talenten erkend worden.

De autisme-avond ‘luisteren naar autisme’ geeft aan een drietal van hen op 3 april as. in het Beekse cc Elckerlyc een podium, waar zij hun verhaal kwijt kunnen. Monique Post, Tim Landa en Mariël Hoefkens zijn mooie voorbeelden van ervaringsdeskundigen, die juist dankzij hun autisme iets in hun leven bereiken. Zij bewijzen dat autisme niet alleen een beperking hoeft te zijn, maar ook een verrijking kan zijn. Wellicht zetten hun verhalen anderen aan het denken en geeft het andere mensen met autisme de kracht om het beste in zichzelf naar boven te halen.

Behalve voor ervaringsdeskundigen is deze avond ook bedoeld voor familieleden, scholen, verenigingen, professionals, niet-professionals en mensen uit de buurt. Kortom voor iedereen die geïnteresseerd is in de krachten van het autistische brein. Daar kunnen zelfs mensen zonder autisme nog wat van leren. Op 3 april is vanaf 19:00 uur het informatiemarktje geopend, waar standjes staan van Bibliotheek Hilvarenbeek, ContourdeTwern, Jongerenpunt Midden-Brabant en van Autismebewust. Het programma in de theaterzaal start vervolgens om 19:45 uur en duurt tot ca. 21:15 uur. Daarna is er gelegenheid om wederom de markt te bezoeken en om na te praten over de indrukwekkende verhalen van de 3 sprekers.

Mariël Hoefkens