Boeken over Prikkels
Prikkels in de groep!
Robert de Hoog, Sandra Stultiens-Houben, Ingrid van der Heijden, 2012
Er zijn kinderen die voortdurend alert zijn op wat er in hun omgeving gebeurt, kinderen die altijd een voorwerp in de hand houden om eraan te voelen, kinderen die bij het horen van harde geluiden uit de groep rennen, kinderen die regelmatig aan hun groepsgenootjes ruiken, kinderen die overal op klimmen en geen gevaar lijken te kennen en kinderen die om de haverklap tegen groepsgenoten opbotsen. Als ouders, leerkrachten en begeleiders ben je je er niet altijd van bewust dat deze gedragingen ontstaan vanuit een voor dit kind bijzondere manier van verwerken van prikkels. Deze bijzonderheden vragen om een op het individuele kind afgestemde begeleidingsstijl, activiteiten en aangepaste omgeving binnen de groep. Een lastige opgave en een dagelijkse uitdaging, maar noodzakelijk om te voorkomen dat bijzonderheden in de sensorische informatieverwerking de ontwikkeling van kinderen met een verstandelijke beperking belemmeren. 'Prikkels in de groep!' biedt praktische handvatten. De lezer kan met de uitleg, voorbeelden en de praktische oplossingen goed aansluiten bij de prikkelbehoefte van de kinderen en passende begeleiding bieden aan de groep. Beschreven wordt welke manieren van prikkelverwerking er zijn en hoe de zintuigen informatie verwerken. Aandacht wordt besteed aan de invloed van omgevingsfactoren en diverse aspecten die nodig zijn om kinderen in een groep te begeleiden. Door een beter begrip van gedrag met sensorische oorzaken ontstaat voor ieder kind een sensorisch waardevolle omgeving.
Leven met sensaties - Begrijp je zintuigen
Winnie Dunn. 2013
Houdt u van vuurwerk, harde muziek en extreme sporten? Dan bent u wellicht een Zoeker. Misschien zit u liever in uw eentje te lezen of online te shoppen in plaats van naar een winkelcentrum te gaan. Dan bent u waarschijnlijk een Vermijder. Als u een Sensor bent, kiest u in restaurants misschien altijd hetzelfde gerecht of heeft u er moeite mee in een rumoerige omgeving te werken. Maar als u een Toeschouwer bent, kost het u geen moeite om afleidingen te negeren, al moet iemand u misschien wel een paar keer roepen voordat u reageert. Leven met sensaties verklaart hoe jouw individuele sensorische (zintuiglijke) patronen de manier beïnvloeden waarop jij reageert op alles wat jij in de loop van een dag meemaakt. We kunnen ons vaak gemakkelijk identificeren met een van de vier sensorische patronen: Zoekers, Toeschouwers, Vermijders en Sensors. Aan de hand van de vragenlijst in dit boek kun je een indruk krijgen van jouw eigen sensorische patroon en dat vergelijken met de antwoorden van jouw partner of collega. Dit boek helpt je te begrijpen hoe conflicten op sensorisch gebied ontstaan en hoe je daar het beste thuis en op je werk mee kunt omgaan. Met de informatie in dit boek kun je de juiste soort kleding, werk en woning kiezen en begrijpen waarom je zulke keuzes maakt. Leven met sensaties is een zeer helder geschreven boek, met prachtige concrete voorbeelden en adviezen, dat een belangrijke bijdrage levert aan de wijze waarop prikkels worden verwerkt en hoe dat proces de kwaliteit van bestaan kan beïnvloeden. In
Mijn speciale broertje
over problemen in de sensorische informatieverwerking,bij kinderen gezien door een 9-jarige en haar mama
Debora Moelands-Brans, 2014
Ik ben Charlie en ik heb een speciaal broertje.
Aan de buitenkant zie je niets aan hem, hij is volgens heel veel mensen schattig en hij heeft een beetje een ondeugend gezicht..
Hij pakt dan ook mensen in een handomdraai in.
Ik moet toegeven, hij is ook wel schattig en een beetje grappig. Wat is er dan zo speciaal aan mijn broertje?
Mijn broertje heeft SI-problemen, problemen in de sensorische informatieverwerking.
Wat? Denk je nu waarschijnlijk. AD(H)D, autisme, PDD-NOS
en nog heel veel andere dingen, daar heb ik al van gehoord, maar SI-problemen?
Ik zal het eens proberen uit te leggen.
Een boek geschreven in simpele, makkelijk te begrijpen bewoordingen, voor kinderen, maar natuurlijk ook voor volwassenen.
Waarneming en zintuiglijke ervaringen bij mensen met Autisme en Aspergersyndroom
Olga Bogdashina
Voor autistische mensen is autisme een manier van leven. Alles is ervan doordrongen, het kleurt iedere ervaring, iedere gewaarwording, gedachte, emotie, kortom elk facet van het bestaan (Sinclair, 1993). Ze reageren niet op een manier die we verwachten, omdat ze een ander systeem van waarneming en communicatie hebben. Natuurlijk is het heel moeilijk om te communiceren met iemand die zich van een andere 'taal' bedient (en autistische mensen zijn in iedere cultuur 'buitenlanders'). Maar het is even verkeerd om niet-autistische methoden te gebruiken om autistische kinderen te onderwijzen en te behandelen. Dat is een garantie voor mislukking en het kan ze soms zelfs voor het leven beschadigen. Door het gehele boek heen worden voorbeelden gegeven om verschillende verschijnselen te illustreren.
Overprikkeling voorkomen
Vaardigheden en technieken voor (jong)volwassenen met autisme en/of ADHD
Barbara de Leeuw, 2014
Een groot deel van de mensen met een autismespectrumstoornis (ASS) en/of AD(H)D kampen gedurende hun hele leven met een overgevoeligheid voor prikkels. Overgevoeligheid kan leiden tot serieuze lichamelijke en/of psychische klachten, zoals vermoeidheid, labiliteit, hoofdpijn, paniekaanvallen en in ergere gevallen burn-out of hartklachten. Welke klachten dat zijn en welke situaties aanleiding tot overprikkeling geven, is, net als de overgevoeligheid zelf, per persoon verschillend.
Overprikkeling voorkomen is praktisch toepasbaar is. Met behulp van de methodiek kunnen overgevoelige mensen zelf signalen en symptomen van overprikkeling herkennen en traceren. Daarna kunnen de diverse vormen van overprikkeling worden aangepakt door daar adequaat op te reageren.
Na een verhelderende theorie over de prikkelverwerking en waarneming bij autisme wordt door middel van tips en oefeningen uitgelegd welke stappen er noodzakelijk zijn voor het voorkomen van overprikkeling.